Violoncello Den Daas 2021
Violoncello Den Daas 2022
Violoncello Den Daas 2022

Mijn celli

Bij het bouwen van mijn celli word ik gedreven door mijn verlangen om veel verschillende kleuren in de klank te vinden: diepte, warmte, distinctie, helderheid, kracht en vooral het vermogen om de speler te ondersteunen bij het uitdrukken van zijn of haar emoties. Het is altijd een wonder hoe een cello reageert op de speler. Biedt het wat de speler zoekt? Daagt het de speler uit om meer te zoeken?

Een cellobouwer heeft veel ingrediënten om mee te spelen en veel beperkingen om rekening mee te houden bij het ontwerpen en bouwen van een instrument. Er is een bijna eindeloze bron van combinaties die werken (en nog meer die niet werken). Celli gebouwd door eerdere bouwers bewijzen mijn punt. Ze zijn een bron van inspiratie bij het ontwerpen van mijn eigen celli. Er bestaat niet zoiets als een goede kopie: maak een goed origineel.

Vorm en rondingen

Oude instrumenten bieden een uitgangspunt voor de vorm. Vanaf de eerste bouw van een nieuw model “optimaliseer” ik de rondingen totdat ik helemaal tevreden ben met de esthetiek van het ontwerp. Hoewel de eerste bouw van een model f-gaten kan hebben die erg lijken op de inspiratiebron, herontwerp ik voor het uiteindelijke model de f-gaten zodat de ogen op gelijke afstand van de randen staan en de verbindingslijnen de rondingen van het instrument volgen. De f-gaten bepalen het centrale deel van het bovenblad, dat erg belangrijk is voor de projectie van het instrument.

Welving en dikte

Het ontwerp en de uitvoering van de welving zijn wezenlijk voor de kracht, klankkleur en bespeelbaarheid van mijn cello's. Ik pas de architectuur van de welving aan de contour aan. De f-gaten moeten organisch passen in de welving van de bovenplaat. De optimale dikte van de platen wordt “gegeven” door de kwaliteit van het hout en beoordeeld op de flexibiliteit en klankvrijheid van de platen.

Keuze van het hout

Ik maak mijn celli van goed gerijpt hout, vaak uit de voorraad van gepensioneerde vioolbouwers. Sparrenhout - ook wel - vurenhout (Sitka abies) uit de Alpen voor het bovenblad en esdoorn (Acer pseudo platanus) uit de Karpaten.

Bekijk mijn celli: